georgepal_promo.jpg
Fotó: cartoonbrew.com

George Pal szakmai, valamint szellemi hagyatéka igazán nagyívű, számos későbbi hollywoodi filmrendező munkáiban követhető nyomon. Alapvető módon formálta át a mozgókép művészetét, és ezt a nagy eredményt a mai napig nagyra értékelik Hollywood-szerte, sőt mintaként tekintenek rá.

A Magyar Hollywood Tanács küldetése, hogy George Pal munkásságát minél szélesebb körben bemutassa. Különösen fontos ez, hiszen nem lehetünk elégedettek azzal, amennyire Magyarországon ismerik ezt az igazán nagyszerű művészt. Los Angelesben ezzel szemben csillaga van az Oscar-díjas filmrendezőnek a világhírességek között, a hírességek utcáján. Ezért öröm a Magyar Hollywood Tanács számára, hogy megszerezhette George Pal fiának, Davidnek a hozzájárulását ahhoz, hogy apja szülővárosának mozija megkapja a George Pal nevet.

A ceglédi névadó ünnepségen Földi László országgyűlési képviselő köszöntője után Takáts László polgármester méltatta a város nagy szülöttének érdemeit. Hangsúlyozta, hogy Cegléd számára fontos George Pal emlékének megőrzése, hiszen a világhírű Oscar-díjas rendező példája a fiatalok számára is követendő. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood tanács elnöke kijelentette, hogy az akaraterő és a kitartás ? akár csak George Pal életében ? most is bebizonyította jelentőségét, hiszen az összefogás eredményeképpen sikerült a mozit az animáció atyjáról elnevezni. Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, a Magyar Hollywood tanács alelnöke és Cakó Ferenc rendező videóüzenetben köszöntötték a közönséget, majd Hubai Gergely filmszakíró tartott előadást George Pal művészetéről.

Justin Humphreys, a George Pal családjának képviseletében Los Angelesből Ceglédre utazott filmkritikus és szakíró hangsúlyozta: a filmrendező nagyon elégedett lenne azzal, hogy ez a mozi május 25-étől az ő nevét viseli. Nem volt csodálatos gyermekkora, de az fontos, hogy hol nőtt fel. George Pal hatása a világ filmgyártására óriási. Valójában ő a modern tudományos-fantasztikus film atyja. Nem születhetett volna meg a Csillagok háborúja és sok más film, ha ő nem lett volna. Nagyon sok kockázatot vállalt, nagyon keményen dolgozott, hogy kialakítsa ezt az irigylésre méltó műfajt, amely tömegeket csábított a mozikba. Igazán jó érzés tudni, hogy emlékeznek rá a szülővárosában és nagyra értékelik őt.


c08_600x337.png
George Pal családjának képviselői, Bokor Balázs, Takáts László

Végül Vácz Péter díjnyertes fiatal animátor beszélt szakmai életéről és George Pal művészetére gyakorolt hatásáról.