A Cenzor a legjobb nemzetközi film kategóriában indul.

Az akadémia tagjai bátor döntést hoztak azzal, hogy egy olyan filmet választottak, amely az anyaság hatalmáról szól egy ukrajnai börtön falain belül, és ezáltal segítik, hogy a szlovák filmgyártás túllépjen a helyi ügyek korlátain − kommentálta a döntést Kerekes Péter, a kassai születésű rendező és Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer. A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia (SFTA) hat olyan film közül választotta a Cenzort, amely pályázott a jelöltségre és megfelelt a kritériumoknak is.

Szlovák film még sosem lett Oscar-jelölt a legjobb nemzetközi film (korábban idegen nyelvű film) kategóriában, csak hat csehszlovák, közülük kettő nyert díjat, 1965-ben az Üzlet a korzón, 1967-ben pedig a Szigorúan ellenőrzött vonatok.

A Cenzor az odesszai női börtönben játszódik, ahova Kerekes és Ostrochovsky hat éven át járt vissza forgatni. A börtönben az elítéltek újszülött gyerekeit is fogságban tartják, és a nők hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek hároméves koráig édesanyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek. A filmben csak két profi színész (a két női főszereplő) szerepel, a többiek a valóságban is elítéltek, akik saját történetüket játsszák el.

Kerekes Péter első fikciós nagyjátékfilmje már elnyerte a legjobb forgatókönyv díját a Velencei Filmfesztiválon, ahol első ízben kapott díjat szlovák film a modern szlovák filmgyártás történetében.

A Cenzor az első szlovák film, amelyet hivatalosan is beválasztottak az Orizzonti szekcióba, a velencei fesztivál két fő versenyprogramjának egyikébe. A szlovák film 12 másik produkcióval versengett a világ legrégibb fesztiváljának 78. kiadásában.

A 94. Oscar-versenyben jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, a díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül sor Los Angelesben.