Közzétették a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) versenyprogramját, amelyben 12 alkotás fog megmérettetni július 31. és augusztus 9. között.

A versenyprogramban első vagy második filmjüknél tartó rendezők alkotásai szerepelnek. A szervezők közlése szerint a provokatív és eredeti filmekben egyaránt helyet kap az erotika, a fekete humor és a családi dráma.

Az előző évekhez hasonlóan az idei is meglepetésekkel teli verseny lesz merész, borotvaélen táncoló történetekkel, különféle műfajokban, amelyeknek találkozási pontját a család képezi, annak minden válságával együtt.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 19. kiadását július 31. és augusztus 9. között szervezik meg Kolozsváron.

A fesztivált eredetileg május 29. és június 7. kellett volna megtartani, de
a szervezők április elején elhalasztották egy későbbi időpontra a
koronavírus-járvány miatt. Az új időpont bejelentése után közöltek, hogy
többnyire szabadtéri vetítéseket fognak tartani Kolozsváron és környékén, a
benti vetítéseknél igazodnak a járványügyi szabályokhoz. Romániában egyelőre a
hatóságok nem engedélyezték a mozik megnyitását, mivel az elmúlt napokban ismét
növekedni kezdett a koronavírus-fertőzött betegek száma.

Kolumbiából érkezik a TIFF-re a Tantas almas, Nicolás Rincón Gille felkavaró elsőfilmje. A sztori egy apáról szól, aki a polgárháború idején elrabolt fiainak a holttesteit próbálja visszaszerezni.

A kétségbeesés filmje a lengyel versenyfilm is: a Supernovában Bartosz Kruhlik mesél dráma, thriller és apokalipszisfilm határán egy látszólag nyugodt, falusi közösségről, amelynek az életét feje tetejére állítja egy váratlan tragédia.

A belga Tim Mielants Patrick című tragikomédiája nudistatelepen játszódik. Hőse apja hirtelen halála után sodródik furcsa helyzetekbe.

Szintén az apja halála okoz egzisztenciális válságot a Rialto főszereplőjének az életében is. A filmet az ír Peter Mackie Burns rendezte.

Mi mindent lennél képes feláldozni a családodért? Ez a kérdés kínozza Idát, a dán Jeanette Nordahl Berlinalén bemutatott elsőfilmje, a Wildlife hősnőjét. A kamaszlány anyja meghal egy autóbalesetben, Ida pedig lassan rájön, hogy megmaradt rokonai illegális tevékenységekből élnek.

Egy 16 éves lány a főszereplője a Babyteeth című ausztrál filmnek is (r. Shannon Murphy): a lány szülei nagyjából egyidőben tesznek két elkeserítő felfedezést: szemük fénye rákbeteg és szerelmes egy drogdealerbe. A film a velencei versenyprogramban debütált, a kamaszlányt alakító Toby Wallace pedig elnyerte a legígéretesebb ifjú tehetségnek járó Marcello Mastroianni-díjat.

A francia Zoé Wittock Jumbo című elsőfilmjében egy fiatal lány bizarr érzéseket kezd benne táplálni egy körhinta iránt.

Identitás és intimitás felfedezéséről szól a Fidelity, a házasságon belüli szex és hatalmi viszonyok témájával játszó, lélektani dráma is (r. Nigina Sayfullaeva), amely nagy port kavart ősbemutatója után Oroszországban.

Bizarr és szórakoztató fekete vígjáték az A Hair Tale, Amir Homayoun Ghanizadeh iráni színházi rendező első filmes kísérlete. 

Defunct (r. Zacharias Mavroeidis) hőse belenyugszik, hogy nem lesz belőle sikeres üzletember, és hazatér nagyapja házába. Megpróbálja életben tartani a vén háborús veterán emlékét, csakhogy az öreg egykori bajtársainak köszönhetően meglepő családi bukkan.

Ártatlan hazugságok hálója állít valóságos akadálypályát a Sister két főszereplője elé, a lányok nehéz körülmények közt élnek anyjukkal egy bolgár városban.

Az idei program olasz szekciójában megemlékeznek Federico Fellini olasz rendezőről születésének századik évfordulója alkalmából, nyolc alkotását láthatja a a közönség. A TIFF-et 2002-ben alapították, azóta Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb fesztiváljává vált. Tavaly 63 országból 220 filmet vetítettek, 95 ezer jegyet adtak el, a vetítéseken és a különböző rendezvényeken mintegy 130 ezer néző vett részt.

Nyitókép: Tantas almas, rendezte: Nicolás Rincón Gille

Forrás: MTI, Filmtett.ro