Észak-Európa élvonalbeli szemléje a magyar filmművészetre fókuszál november 12-től. Az észt fővárosabn zajló fesztivál kurrens alkotásokat és felújított klasszikusokat egyaránt műsorra tűz a magyar film javából.

A fesztivált Enyedi Ildikó nagyszabású európai koprodukcióban készült, A feleségem története című filmje nyitja meg.

„2021-ben a magyar filmgyártás 120. jubileumát ünnepeljük. Tökéletes az időzítés arra, hogy Észak-Európa nagy presztízsű filmes rendezvényével együttműködve, a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon felvillantsuk a magyarországi filmkészítési hagyomány gazdagságát és kortárs mozgóképeink széles spektrumát” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósul meg.

Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai közül látható lesz Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Lakos Nóra Hab és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című mozija, továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, mely Magyarország Oscar-nevezése.

A PÖFF Shorts keretében 10 magyar rövidfilm is műsoron lesz.

A gazdag magyar filmörökségről Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű alkotása tanúskodik kiválóan felújított formában a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor szakembereinek köszönhetően.

„A magyar filmművészet hosszú évek óta kiemelkedik minőségével és kreatív látásmódjával. Örülök, hogy idén ilyen erős felhozatalt láthatunk vendégül egy olyan országból, amelynek filmjeit fiatal kritikusként és diákkorom óta messzemenően csodálom. Nagyszerű születésnapi ajándék ez a jubileumi fesztiválnak és az észt közönségnek” – mondta el a Tallinn Black Nights Filmfesztivál igazgatója, Tiina Lokk.

A fesztivál szervezői korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Pálfi György Mindörökké című filmjének világpremierje a tallinni fesztivál versenyprogramját gazdagítja.

Kis Hajni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor-programjában készült Külön falka az ifjúsági filmek versenyében indul.

Kiss Hajnival készült interjúnkat olvastad már?

A
Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb
fesztiváljává és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt
25 évben. A fesztiválon mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt
vetítenek.

A 25. Tallinn Black Nights Filmfesztivált november 12–28. között tartják.

A nyitóképen jelenet A legjobb dolgokon bőgni kell című filmből.