A Kárpáti György Mór rendezte, Saját erdő című dokumentumfilmben a Kossuth-díjas író, a modern magyar irodalom meghatározó alakja az élet fontos kérdéseiről vall.

Nádas Péter olyan témákról beszél a mintegy egyórás alkotásban, mint az ökológiai katasztrófa, az öngyilkosság, a szerelem és a kultúra.

Az 1984 óta a Zala megyei Gombosszegen élő és dolgozó író monológját a gombosszegi táj asszociatív képei kísérik – otthonáról, kertjéről, a közeli erdőről és az élővilágról, Laurie Anderson világhírű New York-i avantgárd művész zenéjével aláfestve. A Saját erdő egyszerre természetfilm és irodalmi portré, amely egy különösen bizonytalan időszakban tárja elénk egy elmélyült gondolkodó kétségbeeséstől és agressziótól mentes, határozott üzenetét.

A film koncepcióját a koproducer Orsós László Jakab találta ki, a rendező Kárpáti György Mór, az operatőr Pálos Gergely volt. A stáb tavaly júniusban egy hetet töltött Nádas Péterrel Gombosszegen. „Egy időben zajlott a beszélgetés hangfelvétele és a környezetet feldolgozó képek forgatása. Miközben a dolgozószobában, három ülésben folytattunk beszélgetést Nádas Péterrel, a kamera körbejárta a házat, a kertet, a telek melletti erdőt. A beszélgetésre Kalmár Melinda történészt és Simonyi Balázs filmkészítőt és ultramaratonistát kértük fel, azt remélve, hogy radikálisan különböző megközelítésük inspirálni fogja Nádast” – idézte Kárpáti György Mórt és Orsós László Jakabot a produkció sajtóanyaga.

A film a beszélgetésből szerkesztett monológ és egy természetfilm összefésülése: megjelenik a flóra és fauna, a vadkörtefa, a fenyves, a rovarok, a visszajáró madarak, majd az éjszakai kert.

„Az én életemhez az irodalom csak és kizárólag hozzátett. A cselekvési képességemből és a tevékenységi lázamból majdnem mindent elvett, tehát azt tönkretette. De hogy ezt nekem miért kell csinálni, és miért vagyok erre ítélve? Tulajdonképpen egy hosszú börtönbüntetésre vagyok ítélve. Fogalmam sincs, hogy ki ítélt el, vagy miért ítélt el. Gyerekkorom óta el vagyok ítélve erre, de ezt nem bánom. Nincs olyan sejtem, ami ezt bánná” – mondja Nádas Péter a filmben.

A producer Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a vágó Vághy Anna, a hangért Zányi Tamás, a rajzokért Haász Katalin felelt. A portréfilmet a Laokoon Filmgroup gyártotta, az alkotás magán- és szakmai támogatók összefogásával készült. A Saját erdő a Cirko Film forgalmazásában csütörtöktől látható a mozikban.

Fotó: Cirko Film