Több mint 250 filmet mutatnak be februárban a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet egy év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban rendeznek meg.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói
kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve díjakért 18 film versenyez a szemle
szerdán ismertetett programja szerint.

A versenyfilmek között ezúttal nincs magyar alkotás.

Ugyanakkor az egyik munka, Peter Strickland Flux Gourmet című filmjének vágója magyar – Fekete Mátyás –, egy másik versenyfilm, az Elizabeth Banks, Sigourney Weaver és Kate Mara főszereplésével készített Call Jane amerikai rendezője, Phillys Nagy az egyik nagyapja révén részben magyar származású.

A 18 versenyfilm közül a Call Jane az egyetlen, amelynek nem a február 10-én kezdődő Berlinalén tartják a világpremierjét. Az alkotás a csütörtökön kezdődő Sundance fesztiválon debütál. A rendezők többsége – a 18-ból 11-en – szerepelt már a Berlinalén, öten nyertek is már díjat. A visszatérők között van például a német Andreas Dresen, az olasz Paolo Taviani és a fesztivál nyitófilmje, a Peter von Kant francia rendezője, François Ozon.

A versenyfilmek többsége a jelenkorban játszódik, de a koronavírus-világjárvány csak két alkotásban kerül elő. A filmeket összefogó, közös téma inkább a család, és az emberi és érzelmi kötödések. Az is jellemző a versenyfilmes mezőnyre, hogy a történetek többnyire a városközpontokon kívül, külvárosi negyedekben vagy vidéken, falvakban játszódnak. Erre a jelenségre csak a válogatás után figyeltek fel a szervezők, és egyelőre nem tudják, hogy van-e bármi jelentősége a kortárs filmművészet helyzetét illetően – jegyezte meg a programot bemutató online tájékoztatón Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti igazgatója.

A játékfilmes zsűri elnöke M. Night Shyamalan lesz, a testület tagjait később mutatják be. Az viszont már biztos, hogy

a Berlinale visszatér hagyományos helyszíneire, tucatnyi berlini moziba.

A tervek szerint a koncepción akkor sem változtatnak, ha február 10-ig még súlyosabb lesz Németországban a járvány ötödik hulláma, amelyben a szerdai adatok szerint 24 óra alatt százezernél is több fertőződést mutattak ki. Ez minden korábbinál magasabb szám, és a hullám egyelőre a meredeken felfelé ívelő szakaszban van.

Ugyanakkor Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató a
tájékoztatón kiemelte, hogy a munkafolyamatoktól a vendégek mozgásáig a
rendezvény minden elemét hozzáigazították a járványügyi védekezés
követelményeihez, így biztonságosan megtartható a fesztivál. A legfontosabb
elem, hogy a vetítéseken minden második helyet üresen hagynak, és csak a
beoltott vagy a fertőzésen igazoltan átesett vendégeket engedik be, méghozzá
csak friss negatív teszttel. A kísérőrendezvényeket és a szakmai programsorozatokat,
köztük a European Film Market (EFM) filmipari vásárt 2021 után ismét online
formátumban rendezik meg.

A február 20-ig tartó fesztiválon valamennyi szekciót
együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma a világjárvány előtt rendre félmillió körül volt. Költségvetése általában 25 millió euró (8,8 milliárd forint) körül van, legnagyobb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum. Fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Nyitókép: Peter Strickland Flux Gourmet. Forrás: IFC Films